Tietoa lajista

pasi

Liaanihyppy on hauska ja mukaansatempaava liikuntamuoto, joka kehittää monipuolisesti hyppääjän liikunnallisia ominaisuuksia. Liaanihypyssä voit kokea, miltä tuntuu kohota korkeuksiin liaaniköyden avulla. Samalla pääset testaamaan omia rajojasi haastavalla ja hieman rohkeuttakin vaativalla tavalla!

Hyppysuoritus muodostuu vauhdinotosta, ponnistuksesta, heilahduksesta, rimanylityksestä ja alastulosta. Hyppääjä ottaa loivaan alamäkeen neljän-viiden askeleen vauhdin ja ponnistaa roikkumaan liaaniköyteen, joka muuttaa hyppääjän eteenpäin suuntautuvan vauhtiliikkeen liaanin heilahduskaaren mukaisesti ylöspäin. Kun liaanin heilahdusvauhti pysähtyy hyppääjä, ylittää riman, heittää irti liaaniköydestä ja putoaa alastulopatjalle.

Sen lisäksi, että liaanihyppy on hauskaa, on se myös erittäin kehittävä harjoittelumuoto. Se kehittää monipuolisesti vartalon hallintaa ja lihaksistoa. Vauhdinotto ja ponnistus kehittävät jalkojen nopeutta ja voimaa. Roikkuminen köyden varassa ja rimanylitys kehittävät keski- ja ylävartalon lihaksistoa. Liaanihyppy noudattaa ydinkeskeisen motorisen oppimisen periaatteita. Ehkä parasta lajissa on se, että se kehittää kokonaisvaltaisesti vartalonhallintaa ja lihaksiston saumatonta yhteistyötä suorituksen eri vaiheissa.

Liaanihyppy sopii kaikenikäisille ja tarjoaa haastetta aina aloittelijoista expertteihin.

LAJIN KEHITTÄJÄ

2000-luvun alussa tein liikunnanopettajan opintoja Jyväskylän yliopistossa. Saimme perusliikunnan opinnoissa tehtäväksi kehitellä ydinkeskeiseen motoriseen oppimiseen perustuvan menetelmän opettaa jotakin yleisurheilulajia lapsille. Valitsin opetettavaksi lajiksi seiväshypyn ja näin syntyi liaanihyppy.

Aloin aluksi käyttää liaanihyppyä yleisurheiluvalmennuksessa, mutta huomasin pian, että liaanin varassa keinahtelu on mieluista ja kehittävää puuhaa myös muillekin kuin seiväshypystä kiinnostuneille. Olen hyödyntänyt liaanihyppyä valmennuksen lisäksi mm. liikunnanopetuksessa ja erilaisilla lasten leireillä. Liaanihypyn suosio on ollut huima ja hyppäämisen myötä lasten liikunnalliset valmiudet erityisesti vartalonhallinta ja lihasvoima ovat kehittyneet nopeasti.

Pasi Pitkänen
Luokanopettaja KM
Liikunnanopettaja
Yleisurheiluvalmentaja (SUL Taso III)
Suomen Valmentajat ry:n jäsen